Αυξάνονται τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

24/02/2025

Όλο και περισσότερα άτομα στη χώρα μας μολύνονται με τον ιό που προκαλεί τη νόσο mpox (ευλογιά των πιθήκων) και ο οποίος μεταδίδεται κυρίως με τη στενή επαφή με πάσχοντα ή με μολυσμένα αντικείμενα.

Νέα δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Προλήψεως Νοσημάτων (ECDC) αποκαλύπτουν ότι έως τις 12 Φεβρουαρίου 2025 είχαν διαγνωστεί με τη νόσο συνολικά 138 ασθενείς.

Ωστόσο τα πρώτα 2,5 χρόνια από την παγκόσμια έξαρση της νόσου (Μάιος 2022 έως μέσα Οκτωβρίου 2024) είχαν αναφερθεί τα 102 από αυτά. Το τελευταίο τετράμηνο φαίνεται σαν να αναφέρονται εννέα κρούσματα της νόσου κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ECDC, σε 18 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ) αναφέρθηκαν από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 12 Φεβρουαρίου 124 κρούσματα της mpox.  Οι πέντε χώρες με τα περισσότερα ήταν:

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παγκόσμιας έξαρσης, δηλαδή από τον Μάιο του 2022, έχουν αναφερθεί στα 29 κράτη-μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ συνολικώς 23.882 κρούσματα. Οι χώρες με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων είναι οι:

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η ευρωπαϊκή θέση με 138 κρούσματα mpox. Τα λιγότερα έχουν Κύπρος, Λετονία και Λιθουανία (από 6 η κάθε χώρα).

Από τους ευρωπαίους ασθενείς, οι εννέα έχουν χάσει τη ζωή τους. Τρεις κατέληξαν στην Ισπανία, από δύο σε Βέλγιο και Πορτογαλία, και από ένας σε Αυστρία και Τσεχία.

«Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι άνδρες», αναφέρει το ECDC. Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών.

Σημειώνεται πως τα κρούσματα αυτά οφείλονται στο «κλασικό» φυλογενετικό στέλεχος clade 2 και όχι στο νέο, επικίνδυνο στέλεχος clade 1. Από το επικίνδυνο στέλεχος έχουν αναφερθεί συνολικώς 13 κρούσματα (σε Σουηδία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιρλανδία και Γαλλία).

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), η νόσος mpox μεταδίδεται στους ανθρώπους με το δάγκωμα ή τη γρατζουνιά μολυσμένου ζώου (κυρίως τρωκτικού). Σπανιότερα μεταδίδεται με την κατανάλωση μη επαρκώς μαγειρεμένου κρέατος ή μέσω επαφής με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.

Από άνθρωπο σε άνθρωπο μεταδίδεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος (ιδίως με την σεξουαλική επαφή). Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής.

Από τη στιγμή της έκθεσης έως την εκδήλωση συμπτωμάτων (χρόνος επώασης) μεσολαβούν συνήθως 6 έως 13 ημέρες. Ωστόσο τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν και νωρίτερα ή αργότερα (από 5 έως και 21 ημέρες).

Για την προστασία από την mpox συνιστάται εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Πηγή: https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/communicable-disease-threats-report-8-14-february-2025-week-7

Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς

GR-NON-01466

Επιπλέον σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει