Βιοδείκτες: Το εργαλείο που μπορεί να μειώσει τα κόστη για ογκολογικές θεραπείες κατά πολλά εκατομμύρια

10/11/2024

Την ευρεία χρήση ειδικών εξετάσεων μέσω των οποίων καθορίζεται με σημαντική ακρίβεια το πότε μια ογκολογική θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική, ζητούν εδώ και αρκετά χρόνια τόσο η επιστημονική κοινότητα όσο και οι ασθενείς. Στο πλευρό τους βρίσκονται και οι φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ και το Υπουργείο Υγείας επικροτεί μια τέτοια διαδικασία, όμως μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει περιορισμένες ενέργειες.

Η χρήση των βιοδεικτών δηλαδή των ειδικών εξετάσεων που υποδεικνύουν πότε μια θεραπεία κατά του καρκίνου είναι αποτελεσματική και άρα πρέπει να χορηγηθεί στο εκάστοτε ασθενή, μπορεί να μειώσει τη σχετική δαπάνη για φάρμακα κατά δεκάδες εκατομμύρια σε βάθος τριετίας.

Όπως αναφέρθηκε σε εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η All.Can Greece υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου για την έγκριση και αποζημίωση βιοδεικτών στη χώρα μας, ως συνέχεια των μέχρι σήμερα συζητήσεων και πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί από την ογκολογική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Να αναφέρουμε ότι η All.Can Greece βρίσκεται κάτω από την «ομπρέλα» του All.Can International , ενός μη-κερδοσκοπικού οργανισμού, ο οποίος ξεκίνησε ως μία διεθνής πλατφόρμα διαλόγου τον Δεκέμβριο του 2016 με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας και την καλύτερη αποδοτικότητα των διαθέσιμων πόρων στα συστήματα υγείας με τελικό στόχο την βελτίωση των εκβάσεων για τους ασθενείς.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Άρης Αγγελής προχώρησε στην παρουσίαση με τίτλο «Διαμορφώνοντας το μέλλον των βιοδεικτών: Ένας οδικός χάρτης για μια νέα Εθνική διαδικασία» η οποία βασίζεται σε μελέτη την οποία επιμελήθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Οικονομικής Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας, στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κώστας Αθανασάκης.  

Σύμφωνα με την παρουσίαση, με βάση ένα υποθετικό σενάριο που βασίζεται όμως σε μετρήσιμα πραγματικά δεδομένα, το κόστος για τη χρήση βιοδεικτών στη μεγάλη πλειοψηφία των ογκολογικών ασθενών στους πλέον διαδεδομένους τύπους καρκίνου θα ήταν της τάξης των 7,7 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση. Ένα ποσό διαχειρίσιμο και το οποίο βέβαια θα εξασφάλιζε σημαντικά υψηλότερες εξοικονομήσεις. 

Ιδιαίτερα σημαντικό στην παρουσίαση ήταν το παράδειγμα των εξοικονομήσεων πόρων για το ΕΣΥ από τον περιορισμό της δαπάνης για συγκεκριμένα ογκολογικά φάρμακα. Ειδικότερα αναφέρθηκε το παράδειγμα χρήσης βιοδείκτη για την κατεύθυνση μιας θεραπευτικής επιλογής σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα όπου δαπανώντας 600.000 ευρώ για την σχετική εξέταση η οποία θα υποδείξει από το σύνολο των ασθενών για τους οποίους ενδείκνυται η θεραπεία, σε ποιους αυτή θα είναι αποτελεσματική, προκύπτει περιστολή κόστους της τάξης των 11,6 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος χρόνου τριετίας.  Από αυτό το παράδειγμα διαπιστώνεται ότι μπορεί το κόστος να περιοριστεί κατά 11 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίστοιχα η χρήση βιοδείκτη για την κατεύθυνση μιας θεραπευτικής επιλογής σε ασθενείς με ένα σχετικά μη συχνό γυναικολογικό καρκίνο, όπου μπορεί να εξασφαλιστεί περιστολή κόστους της τάξης των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος χρόνου τριετίας με μία δαπάνη περί τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή εξοικονόμηση πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: All.Can Greece

Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς

GR-NON-01343

Επιπλέον σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει