Δεν είναι τελικά και τόσο κακό να λασπώνονται τα παιδιά στην επαφή τους με τη φύση
Αν και υπάρχει η γενικότερη αίσθηση ότι πρέπει να απολυμαίνεται κάθε επιφάνεια στο σπίτι και κάθε παιδί να έχει πάντα πεντακάθαρα τα χέρια του, η επιστήμη στην πραγματικότητα επισημαίνει ότι η έκθεση σε λίγη βρωμιά μπορεί να κάνει καλό στην υγεία των παιδιών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η έκθεση στα μικρόβια της βρωμιάς μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Μάλιστα, μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών και αυτοάνοσων νοσημάτων.
Η λάσπη με την οποία πολλές φορές έρχονται σε επαφή τα παιδιά σε διάφορες δραστηριότητες, δεν είναι απλώς ένα μείγμα χώματος και νερού. Είναι ένα πολύπλοκο οικοσύστημα γεμάτο με μικροοργανισμούς. Ένα γραμμάριο χώματος μπορεί να φιλοξενεί έως και 10 δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς από δυνητικά χιλιάδες διαφορετικά είδη.
Η ποικιλομορφία βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροβίων που υπάρχουν στη λάσπη και το χώμα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας και είναι το κλειδί για αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «ανοσολογική εκπαίδευση». Πρόκειται για τη διαδικασία με την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει να διακρίνει μεταξύ επιβλαβών παθογόνων και καλοήθων περιβαλλοντικών ουσιών.
Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστο. Όταν εκτίθεται σε μια μεγάλη ποικιλία μικροβίων, μαθαίνει να ισορροπεί, καθώς αντιδρά επιθετικά στους επιβλαβείς εισβολείς, ενώ αφήνει ήσυχες διάφορες αβλαβείς ουσίες, όπως η γύρη ή σωματίδια τροφής.
Η έλλειψη μιας τέτοιας εκπαίδευσης θα μπορούσε να αφήσει το ανοσοποιητικό σύστημα σε χειρότερη κατάσταση.
Καθώς οι κοινωνίες αστικοποιούνται και απολυμαίνονται όλο και περισσότερο, το ανοσοποιητικό μας σύστημα στερείται των μικροβιακών προκλήσεων που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει το ανοσοποιητικό σύστημα σε υπερευαισθησία, εκλαμβάνοντας λανθασμένα αθώες ουσίες όπως η γύρη ή η σκόνη ως επικίνδυνους εισβολείς. Αυτή η υπερευαισθησία μπορεί να εκδηλωθεί με αλλεργικές αντιδράσεις όπως το άσθμα, το έκζεμα ή η αλλεργική ρινίτιδα.
Το παιχνίδι με τη λάσπη είναι κάτι περισσότερο από μια βρώμικη δραστηριότητα στην ύπαιθρο, καθώς παρέχει βασικές αισθητηριακές εμπειρίες όπως το άγγιγμα, η όσφρηση και ο χειρισμός διαφορετικών υφών, οι οποίες με τη σειρά τους διεγείρουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και ενισχύουν τη συναισθηματική ανθεκτικότητα.
Οι αισθητηριακές δραστηριότητες όπως το παιχνίδι στη λάσπη μπορούν να μειώσουν το άγχος των παιδιών, το οποίο είναι ένα ακόμα κρίσιμο στοιχείο για τη διατήρηση ενός καλά λειτουργικού ανοσοποιητικού συστήματος.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το Mycobacterium vaccae, ένας τύπος βακτηρίου που συνήθως βρίσκεται στο έδαφος, φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της φλεγμονής και να βελτιώνει ακόμη και τη διάθεση. Αυτό το κάνει επηρεάζοντας την απελευθέρωση της σεροτονίνης, ενός βασικού νευροδιαβιβαστή. Σε μελέτες σε ζώα, η έκθεση στο Mycobacterium vaccae οδήγησε σε μείωση των συμπτωμάτων του στρες και του άγχους. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι παρόμοια αποτελέσματα θα μπορούσαν να εμφανιστούν και στον άνθρωπο.
Πηγή: TheConversation.com
Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς
GR-NON-01343