Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Το πλέον καρκινογόνο βακτηρίδιο
Περισσότερα από 800.000 περιστατικά καρκίνου τον χρόνο εκτιμάται ότι προκαλούνται από το Helicobacter pylori, ή ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο είναι και η κύρια αιτία γαστρικού έλκους.
Σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Εταιρίας για την Έρευνα στον Καρκίνο, το 13% των καρκίνων, ήτοι 2,2 εκατομμύρια περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, οφείλονται σε ιώσεις ή βακτηριακές λοιμώξεις. Η λίστα των καρκινογόνων παθογόνων παραγόντων περιλαμβάνει την ηπατίτιδα Β, την ηπατίτιδα C και τους ιούς των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), οι οποίοι προκαλούν καρκίνο των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα.
Όμως το παθογόνο που προκαλεί περισσότερα περιστατικά καρκίνου από οποιοδήποτε άλλο είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori). Εκτιμάται ότι προκάλεσε περίπου 810.000 καρκίνους το 2018, έτος για το οποίο υπάρχουν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα.
Πρόκειται για ένα είδος βακτηρίου που κρύβεται στα στομάχια πολλών ανθρώπων, αν και συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα. Περίπου το 30% – 40% των ανθρώπων στις ΗΠΑ θα προσβληθούν κάποια στιγμή από H.pylori, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό εκτιμάται ότι είναι ανάλογο.
Το H.pylori είναι η κύρια αιτία γαστρικού έλκους, πληγών που εμφανίζονται στο εσωτερικό του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Μπορεί επίσης να προκαλέσει γαστρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του στομάχου.
Με τον καιρό, οι αλλοιώσεις αυτές μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο, αναφέρει η Λίντα Κάμινγκς, γαστρεντερολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κλίβελαντ. Το H.pylori αυξάνει τον κίνδυνο για δύο μορφές καρκίνου στο στομάχι: το λέμφωμα του λεμφικού ιστού των βλεννογόνων (λέμφωμα MALT) και το αδενοκαρκίνωμα του στομάχου.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, το 90% – 95% όλων των καρκίνων του στομάχου είναι αδενοκαρκινώματα. Οι δε άνθρωποι με H.pylori έχουν δύο με έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν αδενοκαρκίνωμα, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Είναι πάντως σημαντικό να σημειωθεί πως η μόλυνση από H.pylori δεν οδηγεί απαραίτητα στον καρκίνο. «Από όλους τους ανθρώπους που προσβάλλονται από H.pylori πιστεύεται ότι το 1% με 3% θα εμφανίσει καρκίνο» λέει η Κάμινγκς.
«Κάποιοι άνθρωποι με λοίμωξη H.pylori δεν έχουν καθόλου συμπτώματα», λέει η Κάμινγκς, «ενώ άλλοι έχουν φούσκωμα ή πόνο μετά το φαγητό. Ο έμετος, η απώλεια βάρους, οι δυσκολία στην κατάποση και η έντονη καούρα είναι επίσης ενδείξεις λοίμωξης».
«Τα μαύρα κόπρανα με άσχημη οσμή και η αυξημένη συχνότητα κενώσεων μπορεί να είναι αποτέλεσμα αιμορραγίας από έλκος που προκλήθηκε από το H.pylori» σημειώνει η Κάμινγκς.
Τέσσερις τρόποι υπάρχουν για τη διάγνωση της λοίμωξης: τεστ ουρίας στην αναπνοή, τεστ αντισωμάτων στα κόπρανα, γαστροσκόπηση και εξέταση αίματος. «Η αιματολογική εξέταση σπάνια εφαρμόζεται στις ΗΠΑ επειδή μπορεί να δώσει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα», λέει η Κάμινγκς.
Έλεγχος δεν συνιστάται για τον γενικό πληθυσμό, όμως η Κάμινγκς τον θεωρεί σκόπιμο για ανθρώπους που:
- Έχουν ενδείξεις ή συμπτώματα λοίμωξης από H.pylori.
- Έχουν ή είχαν στο παρελθόν γαστρικό έλκος.
- Ζουν στο ίδιο σπίτι με άτομο που είναι θετικά στο H.pylori.
- Έχουν οικογενειακό ιστορικό H.pylori, γαστρικού καρκίνου ή γαστρικού έλκους.
- Έχουν αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου.
- Παίρνουν συχνά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο έλκους.
Πηγή: https://www.health.com/this-bacteria-causes-more-cancer-cases-than-all-other-pathogens-8717406
Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς
GR-NON-01311