Ξεκινά ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος για καρδιαγγειακά νοσήματα

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει το «Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών κινδύνων» που απευθύνεται σε ηλικίες από 30 έως και 70 ετών.
Τι προβλέπει το πρόγραμμα
Η υλοποίηση της δράσης περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:
α) Τη διενέργεια προληπτικών εργαστηριακών εξετάσεων,
β) την επίσκεψη του δικαιούχου σε προσωπικό ιατρό ή ιατρό ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παθολογίας ή καρδιολογίας.
Οι προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις που καλύπτονται από τη δράση είναι οι ακόλουθες:
α) ολική χοληστερόλη (TCHOL),
β) χοληστερόλη των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-C),
γ) χοληστερόλη των υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL-C),
δ) τριγλυκερίδια (Tgs),
ε) Non-HDL-C,
στ) σάκχαρο αίματος – γλυκόζη (CL),
ζ) γενική αίματος και
η) προσδιορισμός λιποπρωτεϊνης α LP (a).
Για τους δικαιούχους της δράσης εκδίδεται αυτόματα μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, παραπεμπτικό με χρονική διάρκεια ισχύος τριών μηνών για τη διενέργεια των εξετάσεων.
Με την καταχώρηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, εκδίδεται αυτόματα μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) παραπεμπτικό ιατρικής εξέτασης, με χρονική διάρκεια ισχύος τριών μηνών, για την εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου από τον προσωπικό ιατρό ή ιατρό ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παθολογίας ή καρδιολογίας
Ειδικότερα, ο ιατρός:
α) Ελέγχει και καταγράφει στο ΣΗΣ την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ).
β) Συλλέγει και καταγράφει στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ), μέσω του ΣΗΣ, δεδομένα αναφορικά με το κάπνισμα και τους δείκτες σωματομετρικής αξιολόγησης.
Για τους δικαιούχους άντρες έως και 39 ετών, και για τις δικαιούχους γυναίκες έως 49 ετών, μετά τη συλλογή και καταγραφή δεδομένων, ο ιατρός προβαίνει σε αξιολόγηση των ευρημάτων των προληπτικών εξετάσεων και αποφαίνεται για την ανάγκη περαιτέρω καρδιολογικής εκτίμησης, εφόσον πληρούνται δύο τουλάχιστον από τα κατωτέρω κριτήρια:
α) ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη,
β) ύπαρξη οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας,
γ) ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου [ύπαρξη συγγενών πρώτου βαθμού με καρδιαγγειακό σύμβαμα σε άνδρες κάτω των 55 ετών και σε γυναίκες κάτω των 65 ετών.
Εφόσον πληρούνται τουλάχιστον δύο από τα κριτήρια, ο ιατρός παρέχει στους δικαιούχους τις απαραίτητες οδηγίες για την παραπομπή τους σε καρδιολόγο.
Το πρωτόκολλο
Για τους δικαιούχους άντρες από 40 ετών και άνω και τις δικαιούχους γυναίκες από 50 ετών και άνω, η αξιολόγηση των ευρημάτων των προληπτικών εξετάσεων περιλαμβάνει, πέραν των ανωτέρω, την εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου (heart score), όπως αυτός έχει υιοθετηθεί και χρησιμοποιείται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, με βάση τα ευρήματα των προληπτικών εξετάσεων.
Εφόσον για τους δικαιούχους η εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου (heart score), όπως αυτός έχει υιοθετηθεί και χρησιμοποιείται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ ανέρχεται σε ποσοστό ίσο ή ανώτερο από 10%, ο ιατρός παρέχει σε αυτούς τις απαραίτητες οδηγίες για την παραπομπή τους σε καρδιολόγο.
Στους δικαιούχους, οι οποίοι εμφανίζουν τιμές λιποπρωτεΐνης μεγαλύτερες από 180 mg/dL (>430 nmol/L), ο ιατρός παρέχει τις απαραίτητες οδηγίες για την παραπομπή τους σε καρδιολόγο ανεξαρτήτως ηλικίας και ποσοστού στην κλίμακα εκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου (heart score).
Πηγή: Υπουργείο Υγείας
https://search.et.gr/el/fek/?fekId=776841
Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς
GR-NON-01460