Παιδικός Καρκίνος: Πρωτοποριακές θεραπείες από την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ»

12/02/2025

Οι θεραπείες υψηλής καινοτομίας για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε παιδιά και οι δεκάδες χιλιάδες δωρητές μυελού των οστών, είναι μόνο δύο από τα πολλά σημαντικά επιτεύγματα της λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ». Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας που τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για την καθημερινή λειτουργία, καθώς και επιστημονικές δραστηριότητες και ερευνητικές συμπράξεις με άλλα νοσοκομεία του εξωτερικού που κατατάσσουν τη μονάδα ανάμεσα στα καλύτερα νοσοκομεία της Ευρώπης.

Ο κοινός Διοικητής των Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» κύριος Μανώλης Παπασάββας ανέφερε σημαντικά στατιστικά στοιχεία για τα 15 χρόνια λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας και τόνισε τη σημαντική συμβολή της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στη δημιουργία υποδομών και στην εφαρμογή καινοτόμων θεραπειών στη χώρα μας: «Ετησίως 300-350 παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο στη χώρα μας με το 80% των ασθενών να προσέρχεται για θεραπεία. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 47.000 νοσηλείες, 1.500 μεταμοσχεύσεις, 20 κυτταρικές θεραπείες και 3 θεραπείες με γονιδιακή τροποποίηση».

Ο Ευγένιος Γουσέτης, Παιδίατρος Αιματολόγος-Ογκολόγος, Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων και του Κέντρου Κυτταρικής & Γονιδιακής Θεραπείας παρουσίασε τις νέες επαναστατικές θεραπείες που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της Μονάδας: «Οι δραστηριότητες του Κέντρου αφορούν τόσο στην εφαρμογή εγκεκριμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών, όσο και στην κλινική έρευνα με τη σχεδίαση των δικών του κλινικών πρωτοκόλλων πρωτοποριακών θεραπειών. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 20 κυτταρικές θεραπείες για την αντιμετώπιση ανθεκτικών ιογενών λοιμώξεων μετά από τη μεταμόσχευση με την παρασκευή και χορήγηση αντιγονοειδικών Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία στοχεύουν αποκλειστικά τον παθογόνο ιό. Επιπλέον, το 2023 ξεκίνησε να εφαρμόζεται πρωτοποριακό κλινικό ερευνητικό πρωτόκολλο για τη θεραπεία υποτροπών της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες μετά από μεταμόσχευση. Το αντικείμενο της μελέτης είναι η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας κυτταρικής θεραπείας με γενετικά τροποποιημένα Τ-Λεμφοκύτταρα (CAR-T), τα οποία παρασκευάζονται στο κέντρο μας.  Η συγκεκριμένη θεραπεία με CAR-T έχει πραγματοποιηθεί σε τρία παιδιά με απόλυτη επιτυχία και επίτευξη ίασης. Να σημειωθεί ότι το κέντρο μας είναι ένα από τα λίγα κέντρα στην Ευρώπη και Αμερική και το μοναδικό στην Ελλάδα με άδεια παραγωγής τέτοιων θεραπειών. Στόχος μας την επόμενη 5ετία είναι η επέκταση του προγράμματος της παραγωγής των θεραπειών με CAR-Τ κύτταρα και σε άλλα είδη παιδικού καρκίνου, όπως το νευροβλάστωμα, που πολλές φορές είναι ανθεκτικό στη συμβατική θεραπεία».

Ο Αντώνης Καττάμης, Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Υπεύθυνος της Πανεπιστημιακής Αιματολογικής-Ογκολογικής Μονάδας τόνισε στην παρουσίασή του πως: «Το μεγαλύτερο επίτευγμα της μονάδας τα τελευταία χρόνια είναι η ανάπτυξη εξειδικευμένου εργαστηρίου “Μεταφραστικής Έρευνας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας”. Το εργαστήριο “Μεταφραστικής Έρευνας” της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Αιματολογικής Μονάδας (Π.Ο.Αι.Μ.) του Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”, που εδράζεται στο Κτίριο Γ της Ογκολογικής Μονάδας “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη -ΕΛΠΙΔΑ”, είναι ένα σύγχρονο εργαστήριο μοριακής γενετικής με εξειδίκευση στην μεταφραστική έρευνα και την παροχή μοριακών εξετάσεων στον τομέα της παιδιατρικής ογκολογίας και των καλοήθων αιματολογικών νοσημάτων».

Πηγή: Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα»

Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς

GR-NON-01460

Επιπλέον σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει