Πώς η παχυσαρκία υπονομεύει υγεία, κοινωνία και οικονομία
Δραματικό αντίκτυπο στην υγεία αλλά παράλληλα και στην οικονομία και την κοινωνία, διαπιστώνεται ότι έχει η αύξηση της παχυσαρκίας, γεγονός το οποίο αναμένεται σε λίγα χρόνια να προκαλέσει υψηλά κόστη για τους Έλληνες πολίτες σε όλα τα επίπεδα.
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν σε συνεδρία της διοργάνωσης «Αντιμετώπιση της Επιδημίας της Παχυσαρκίας – Συνέδριο 2024» (21-23 Οκτωβρίου 2024), το συντονισμό της οποίας είχε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Χριστίνα Κανακά-Gantenbein, απαιτείται συστημική, πολυεπίπεδη δράση, σε διεθνές επίπεδο, συντονισμένες μακροπρόθεσμες λύσεις και η συνεργασία όλων, προκειμένου αν αναχαιτιστούν οι τόσο επικίνδυνες διαστάσεις του φαινομένου.
Δεδομένα για την παχυσαρκία στην Ελλάδα
Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., τόνισε πως η παχυσαρκία, πέρα από τις όποιες συνέπειες έχει στην εμφάνιση και την υγεία μας, επηρεάζει σημαντικά και την επιβίωσή μας. Ιδιαίτερα στις υψηλότερες κατηγορίες του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), εξήγησε, σε συνδυασμό με την ανθυγιεινή διατροφή και την καθιστική ζωή, εκτιμάται πως οδηγεί σε μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά επτά περίπου έτη, ενώ ο συνδυασμός παχυσαρκίας με το κάπνισμα μπορεί να αφαιρέσει ακόμη και 12 έτη ζωής από το προσδόκιμο επιβίωσης.
Ο ΔΜΣ, πρόσθεσε η Καθηγήτρια, δεν είναι ωστόσο ο μοναδικός ανθρωπομετρικός δείκτης που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη, καθώς βασικό ρόλο στην επιβίωσή μας διαδραματίζουν και άλλοι σημαντικοί δείκτες, όπως η περίμετρος μέσης.
Παγκοσμίως, πάνω από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι υπέρβαροι, εκ των οποίων 650 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι, συνέχισε η κυρία Ψαλτοπούλου. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του 2019, 53% του πληθυσμού έχει υπερβαρότητα ή παχυσαρκία, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό υπέρβαρων ή παχύσαρκων ατόμων ανέρχεται σε 58%, επισήμανε.
Διαχρονικά, τις τελευταίες δεκαετίες, από το 1975 έως σήμερα, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί σημαντικά τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ανέφερε ο κ. Ηλίας Κυριόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Τμήμα Πολιτικής Υγείας του London School of Economics and Political Science. Στις γυναίκες έχει σχεδόν τριπλασιασθεί, από 7% σε 19%, και στους άνδρες έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από τέσσερις φορές, από 3% σε 14%. Επιπλέον, κατά τις δεκαετίες αυτές έχει καταγραφεί επίσης πολύ μεγάλη αύξηση στα ποσοστά παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 5-19 ετών, τα οποία έχουν σχεδόν δεκαπλασιασθεί από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα. Στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), 2 στους 3 άνδρες και 50% των γυναικών είναι άτομα με υπερβαρότητα ή παχυσαρκία, ποσοστά που υπερβαίνουν τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
Ασφαλώς, η αύξηση αυτή του παγκόσμιου επιπολασμού της παχυσαρκίας έχει επιπτώσεις και στα οικονομικά των συστημάτων υγείας, παρατήρησε ο ομιλητής. Ένα σημαντικό ποσοστό των δαπανών υγείας για αρκετά νοσήματα οφείλεται στην παχυσαρκία και, εάν ο επιπολασμός της παχυσαρκίας συνεχίσει να αυξάνεται, εκτιμάται πως σε λίγες δεκαετίες η χώρα θα δαπανά το 9% του προϋπολογισμού υγείας σε νοσήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία και την υπερβαρότητα. «Η παχυσαρκία φαίνεται πως σχετίζεται με πάνω από 70% της δαπάνης για τον διαβήτη, περίπου 20% της δαπάνης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και 10% της δαπάνης για τον καρκίνο», εξήγησε ο κ. Κυριόπουλος.
Πηγή: https://www.action4obesitycongress.gr
«Αντιμετώπιση της Επιδημίας της Παχυσαρκίας – Συνέδριο 2024»
Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς
GR-NON-01343