Σωτήριο το μπρόκολο στη ρύθμιση του σακχάρου στα άτομα με προδιαβήτη

02/03/2025

Ουσία που εντοπίζεται στο μπρόκολο μπορεί να είναι σωτήρια για τα άτομα που κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβήτη. Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία ανακάλυψαν ότι η σουλφοραφάνη, μια ένωση που εντοπίζεται στο μπρόκολο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου όσων βρίσκονται σε κατάσταση προδιαβήτη.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ωστόσο ότι αυτοί που ωφελούνται περισσότερο, έχουν συγκεκριμένο μεταβολικό προφίλ που εξαρτάται από βακτήρια του εντέρου τους. Ως προδιαβήτης ορίζεται η κατάσταση όπου τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι αυξημένα σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές χωρίς όμως να έχουν ακόμα φτάσει το όριο που καθορίζει τη διάγνωση για διαβήτη τύπου 2.

Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, που δημοσιεύτηκε στο “Nature Microbiology Trusted Source”, συνέδεσε την σουλφοραφάνη, μια χημική ένωση που βρίσκεται κυρίως στην φύτρα του μπρόκολου, με βελτίωση των τιμών σακχάρου σε άτομα με προδιαβήτη.

Είχε ήδη προηγηθεί από το 2017 έρευνα όπου η συγκεκριμένη ουσία είχε βρεθεί να βοηθά και ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2.

Η συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποίησε ως δείγμα 89 άτομα με αυξημένο σάκχαρο νηστείας, παράγοντα ο οποίος αποτελεί βασικό δείκτη προδιαβήτη. Οι συμμετέχοντες ήταν επίσης υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μεταξύ 35 και 75 ετών.

Οι ερευνητές για 12 εβδομάδες χορήγησαν στους συμμετέχοντες είτε σουλφοραφάνη είτε ένα εικονικό φάρμακο. Όσοι έλαβαν την ουσία, παρουσίασαν μεγαλύτερη μέση μείωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν το εικονικό φάρμακο.

Οι μεγαλύτερες βελτιώσεις παρατηρήθηκαν σε άτομα με πρώιμα σημάδια ήπιου διαβήτη που σχετίζεται με την ηλικία, σχετικά χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, χαμηλή αντίσταση στην ινσουλίνη, μικρότερο επιπολασμό λιπώδους ηπατικής νόσου και χαμηλότερη έκκριση ινσουλίνης.

Σύμφωνα με τον Anders Rosengren, PhD, από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, «στα αρχικά στάδια του διαβήτη, η παραγωγή γλυκόζης από το ήπαρ αυξάνεται. Η σουλφοραφάνη παρεμβαίνει ειδικά στην αυξημένη παραγωγή γλυκόζης και τη μειώνει. Με αυτόν τον τρόπο, η γλυκόζη αίματος νηστείας διατηρείται σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που είναι ευεργετικό».

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές επίσης εντόπισαν έναν συγκεκριμένο τύπο βακτηρίων που αλληλεπιδρά με τη σουλφοραφάνη και φαίνεται να κάνει τη δράση της πιο αποτελεσματική.

Κατά μέσο όρο, τα άτομα που έλαβαν σουλφοραφάνη είχαν επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας που ήταν 0,2 χιλιοστόλιτρα χαμηλότερα από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Συμμετέχοντες με ήπια παχυσαρκία, χαμηλή αντίσταση στην ινσουλίνη και μειωμένη έκκριση ινσουλίνης είχαν καλύτερα αποτελέσματα – σε αυτούς η διαφορά ήταν 0,4 χιλιοστόλιτρα ανά λίτρο.

Η μεγαλύτερη μείωση όμως, 0,7 χιλιοστόλιτρα ανά λίτρο, σημειώθηκε τελικά σε άτομα αυτής της δεύτερης υπο-ομάδας που όμως επιπλέον είχαν στο έντερο τους και ένα συγκεκριμένο τύπο βακτηρίου.

 «Ο προδιαβήτης υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 5-10% του ενήλικου πληθυσμού», εξηγεί ο Rosengren.

Ο ίδιος προσθέτει ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος για την πρόληψη, όμως η σουλφοραφάνη μπορεί να παρασχεθεί ως λειτουργική τροφή ανοίγοντας μια νέα σελίδα θεραπευτικής προσέγγισης για τον προδιαβήτη. Όπως επισημαίνει επειδή είναι δύσκολο να φτάσει κανείς μέσω κατανάλωσης μπρόκολου τις ποσότητες της ουσίας που χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάποιο προϊόν με εκχυλίσματα φύτρων μπρόκολου.

Πηγή: https://www.nature.com/articles/s41564-025-01932-w

Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς

GR-NON-01474

Επιπλέον σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει