Τα ανησυχητικά σημάδια στα πόδια, που πρέπει να γνωρίζουν όσοι πάσχουν από υπερχοληστερολαιμία

13/05/2023

Την ακούμε πολύ συχνά και μεγάλο τμήμα του πληθυσμού πάσχει από το περίσσευμα της ουσίας αυτής στο σώμα μας.

Η χοληστερόλη, είναι τόσο γνωστή, και ταυτόχρονα τόσο άγνωστη προς όλους μας και καλό είναι να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα, ώστε να μπορούμε αφενός να αναγνωρίζουμε τα σημάδια που εκπέμπουν σήμα κινδύνου, αφετέρου όσοι πάσχουν, να μπορούν να έχουν ποιότητα ζωής.

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία, κρίσιμη για την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων. Το σώμα τη χρειάζεται για να παράγει ορμόνες, εύπεπτα διαιτητικά λίπη, κυτταρικά τοιχώματα και άλλα σημαντικά συστατικά.

Η περίσσεια ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης (σκλήρυνση των αρτηριών), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρωτιδική νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, σε στεφανιαία νόσο και καρδιακή προσβολή, καθώς και σε περιφερική αρτηριακή νόσο και ακρωτηριασμό, συνήθως σε συνδυασμό με κάπνισμα, υπέρταση, διαβήτη ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος είναι η νόσος που χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη αιμάτωση των κάτω άκρων, η οποία προέρχεται είτε από στένωση είτε από απόφραξη των αρτηριών των κάτω άκρων.

Η εξέλιξη της περιφερικής αρτηριοπάθειας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική στένωση του αρτηριακού αυλού σε μια ή περισσότερες αρτηρίες του ποδιού. Ως αποτέλεσμα η μείωση της αιματικής ροής στο άκρο, μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία βάδισης και περιορισμένη ικανότητα επούλωσης των πληγών.

Σε κάποιους ανθρώπους με υψηλή χοληστερόλη, η ποσότητα αίματος που φτάνει στα κάτω άκρα δεν είναι αρκετή για να παρέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο.

Στις περιπτώσεις αυτές, το άτομο αισθάνεται πόνο στα πόδια ακόμα και όταν δεν κινείται.

Όπως είναι λογικό, χωρίς απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο, το δέρμα δεν λειτουργεί φυσιολογικά και δημιουργούνται έλκη.

Εάν ο πάσχων αισθάνεται πόνο σε κατάσταση ηρεμίας ή έχει αναπτύξει βλάβες στο δέρμα, κινδυνεύει να χάσει το πόδι του.

Αυτό το στάδιο ονομάζεται κρίσιμη ισχαιμία και σηματοδοτεί ότι το σκέλος απειλείται (κίνδυνος γάγγραινας και ακρωτηριασμού). Η κρίσιμη ισχαιμία των άκρων χρήζει επείγουσας χειρουργικής αποκατάστασης.

Τα συμπτώματα που εμφανίζει ο πάσχων σε αυτό το στάδιο είναι:

Άλλα σημάδια της Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου είναι τα εξής:

Η περιφερική αρτηριακή νόσος εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς και έτσι τα συμπτώματα μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά, ιδιαίτερα σε όσους δεν περπατάνε αρκετά ώστε να αισθανθούν τον πόνο στα πόδια τους.

Η θεραπεία της εξαρτάται από τα συμπτώματα και τη φυσική κατάσταση του ασθενή. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποιες αλλαγή του τρόπο ζωής (διακοπή καπνίσματος, ρύθμιση λοιπών παραγόντων κινδύνου) σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν αποδώσουν, τότε η αντιμετώπιση γίνεται χειρουργικά.

How to tell if you have high cholesterol (indiatimes.com)

Πηγή: onMed & Times of India

Επιμέλεια Νατάσσα Σπαγαδώρου

GR-NON-00880

Επιπλέον σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει