Η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού μπορεί να προστατέψει από καρκίνο

02/02/2025

Η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, επισημαίνει σε μελέτη ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι όμως δεν αποδίδουν αυτό το όφελος στην καφεΐνη. Συγκεκριμένα, σε μεγάλη ανάλυση που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η μείωση μπορεί να υπερβαίνει το 40%.

Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου περικλείει κακοήθεις όγκους της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του λάρυγγα, των παραρρινίων κόλπων, της ρινικής κοιλότητας και των σιελογόνων αδένων.

Είναι ο έβδομος συχνότερος καρκίνος. Σε όλο τον κόσμο προκαλεί περισσότερα από 940.000 κρούσματα ετησίως και πάνω από 400.000 θανάτους, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου (GCO).

Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ είναι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή του. Ωστόσο και άλλοι διατροφικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο, γράφουν οι επιστήμονες στην ιατρική επιθεώρηση “Cancer”.

Μεταξύ αυτών των παραγόντων συμπεριλαμβάνονται ο καφές και το τσάι. Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση, αλλά τα ευρήματά τους ήταν ασαφή. Για να διερευνήσουν καλύτερα το θέμα, οι επιστήμονες ανέλυσαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 14 προγενέστερες κλινικές μελέτες.

Σε αυτές είχαν συμμετάσχει συνολικώς 9.548 πάσχοντες από καρκίνο κεφαλής και τραχήλου και 15.738 υγιείς συνομήλικοί τους. Το 79% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες. Το σχεδόν 17% των ασθενών είχαν ηλικία κάτω των 50 ετών και το 52% ήταν ηλικίας 50-65 ετών.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο καφές παρείχε ισχυρή προστασία από τους καρκίνους αυτούς. Όσοι συμμετέχοντες έπιναν πάνω από 4 φλιτζάνια την ημέρα, είχαν γενικώς 17% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποιον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Ωστόσο η προστασία ήταν εντονότερη σε ορισμένους επιμέρους κακοήθεις όγκους. Ειδικότερα, είχαν:

Αντίστοιχα, όσοι έπιναν 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο στον υποφάρυγγα.

Ωστόσο και ο καφές χωρίς καφεΐνη φάνηκε να δρα προστατευτικά. Ακόμα και λιγότερο από 1 φλιτζάνι την ημέρα, σχετίστηκε με μείωση κατά 34% του κινδύνου να αναπτυχθεί καρκίνος στη στοματική κοιλότητα. Ωστόσο ο καφές, με ή χωρίς καφεΐνη, δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του λάρυγγα.

Όσον αφορά το τσάι, έως ένα φλιτζάνι την ημέρα φάνηκε να μειώνει γενικώς κατά 9% τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Η μείωση του κινδύνου έφτανε το 29%, όσον αφορά τον καρκίνο του υποφάρυγγα.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η προστατευτική δράση δεν αποδίδεται την καφεΐνη. Πιθανώς παίζουν ρόλο άλλα συστατικά που περιέχουν ο καφές και το τσάι, όπως π.χ. οι πολυφαινόλες που ασκούν αντιοξειδωτική δράση», σχολίασε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Δρ.  Yuan-Chin Amy Lee, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημοσίας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτας.

Επίσης δείχνουν ότι ιδίως ο καφές αλλά και λίγο τσάι την ημέρα μπορεί να δρουν προστατευτικά έναντι αυτών των μορφών του καρκίνου, λένε οι ερευνητές. Ωστόσο η νέα ανάλυση υποδεικνύει απλώς μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Επομένως δεν μπορούν να γίνουν συστάσεις προς το ευρύ κοινό.

Πηγή: https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cncr.35620

Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς

GR-NON-01452

Επιπλέον σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει