Περιορισμός των δαπανών για τα αναλώσιμα των διαβητικών

Την αγωνία τους εκφράζουν τα άτομα με διαβήτη εξαιτίας περικοπών που διαπιστώνουν στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα που χρειάζονται. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), συνήθως, τους πρώτους μήνες κάθε έτους, ανακοινώνεται ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ο οποίος μέχρι το οικονομικό κλείσιμο του έτους αναδιαμορφώνεται και ανακατανέμεται ανάλογα με τις δαπάνες. Στην περίπτωση του Σακχαρώδη Διαβήτη, επειδή είναι κλειστός ο προϋπολογισμός, κλειστές οι μηνιαίες ποσότητες υλικών ανά κατηγορία Διαβήτη, κλειστές οι τιμές ανά προϊόν, δεν μπορεί να δημιουργηθεί προκλητή ζήτηση. Ο επιπολασμός της πάθησης αγγίζει το 12% κάθε έτος, συνεπώς, θα έχουμε και περισσότερη κατανάλωση υλικών.
Ο περιορισμένος προϋπολογισμός όπως προσδιορίστηκε στις αρχές του 2024 προκάλεσε υψηλά ποσοστά clawback, τα οποία, ειδικά στις κατηγορίες των νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων Λ4Γ και Λ4Δ, ξεπέρασαν και το 30% κατά τη διάρκεια του έτους.
Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, κάθε μήνα, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη εκτελούν συνταγές στα φαρμακεία (ταινίες μέτρησης γλυκόζης αίματος, σκαρφιστήρες και βελόνες) και στις εταιρίες- παρόχους (αναλώσιμα αντλιών ινσουλίνης, αναλώσιμα συστημάτων καταγραφής γλυκόζης). Από την εκτέλεση της συνταγής και σε χρονικό διάστημα περίπου τριών μηνών ο ΕΟΠΥΥ αποπληρώνει τόσο το κάθε φαρμακείο όσο και την κάθε εταιρεία-πάροχο.
Έτσι λοιπόν, όταν πρόκειται να γίνει κάποια αναπροσαρμογή στον προϋπολογισμό, βάσει της νομοθεσίας, εφόσον σε μια κατηγορία υπάρχει πλεόνασμα χρημάτων, αυτό μπορεί να μετακινηθεί σε κάποια άλλη που έχει υψηλό clawback. Επιπλέον, εφόσον μια κατηγορία αποτελείται από υποκατηγορίες όπως η Λ4 του Διαβήτη, τότε, βάσει της ίδιας νομοθεσίας, απαγορεύεται να μετακινηθούν χρήματα εκτός της κατηγορίας αν αυτή δεν έχει συνολικά μηδενικό clawback.
Στις 16 Δεκεμβρίου, μετά από συζητήσεις και διαβουλεύσεις των Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ, έγινε ανακατανομή του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και δημοσιεύθηκε σε νέο ΦΕΚ, παρόλο που είχαν απόλυτη γνώση της κατάστασης, αλλά και του αποτελέσματος που αυτό θα επιφέρει.
Με την αναμόρφωση όμως διαπιστώνεται ότι μια κατηγορία (η Λ4Β) πλέον δεν υπάρχει και από τα χρήματα της, (6 εκατομμύρια ευρώ) επιμερίστηκαν στις Λ4Α, Λ4Γ και Λ4Δ, ενώ το ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες μεταφέρθηκε σε άλλη κατηγορία, εκτός Λ4, παρά το γεγονός ότι η κατηγορία Λ4Α εξακολουθεί να έχει clawback 23%.
«Ενόψει όλων των ανωτέρω και προκειμένου να προλάβουμε το χάος που θα δημιουργηθεί ακόμη μία φορά όταν θα κλείσει το οικονομικό έτος 2024, από τις “συνειδητές” αποφάσεις των αρμοδίων του ΕΟΠΥΥ, απαιτούμε:
- Την επαρκή αύξηση του προϋπολογισμού της Λ4 για το 2024 με πραγματικά χρήματα και την αντίστοιχη προσαρμογή του προϋπολογισμού για το 2025 σύμφωνα με τον πραγματικό επιπολασμό της πάθησης.
- Την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργού Υγείας για την είσοδο των νέων τεχνολογιών στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2» αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Πηγή: ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς
GR-NON-01455