Ασπίδα κατά της κατάθλιψης η κατανάλωση φρούτων

21/08/2024

Τα φρούτα θεωρούνται σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, όμως την ίδια στιγμή μια έρευνα δείχνει ότι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Η μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή Yong Loo Lin στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS Medicine), αναφέρει ότι το να τρώμε περισσότερα φρούτα κατά τη μέση ηλικία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης στα επόμενα χρόνια.

Η μελέτη, η οποία διήρκεσε σχεδόν δύο δεκαετίες, περιελάμβανε μια ομάδα 13.738 συμμετεχόντων από την Κινεζική Μελέτη Υγείας της Σιγκαπούρης και παρέχει στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη για την ψυχική υγεία από την κατανάλωση φρούτων.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες φρούτων ημερησίως είχαν τουλάχιστον 21% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη που σχετίζεται με τη γήρανση από εκείνα που έτρωγαν λιγότερη από μία μερίδα την ημέρα.

Αυτή η συσχέτιση υπογραμμίζει ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο κατά της κατάθλιψης που συνδέεται με τη γήρανση.

Η μελέτη ανέλυσε τα πρότυπα κατανάλωσης 14 φρούτων που καταναλώνονται συνήθως στη Σιγκαπούρη, όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, οι μπανάνες, η παπάγια, τα καρπούζια, τα μήλα και τα πεπόνια.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών μικροθρεπτικών συστατικών – όπως η βιταμίνη C, τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή – που βρίσκονται σε αυτά τα φρούτα μπορεί να ευθύνονται για τα οφέλη στην ψυχική υγεία.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι γνωστό ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες και αναστέλλουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες, οι οποίες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στον μετριασμό του κινδύνου κατάθλιψης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο “Journal of Nutrition, Health and Aging”, έδωσαν έμφαση στον πιθανό ρόλο των διατροφικών επιλογών στη διαχείριση της ψυχικής υγείας με την πάροδο του χρόνου.

 «Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της κατανάλωσης φρούτων ως προληπτικό μέτρο κατά της κατάθλιψης που σχετίζεται με τη γήρανση. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες φρούτων την ημέρα είδαν σημαντική μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινή ρουτίνα καταναλώνοντας μία έως δύο μερίδες φρούτων μετά από κάθε γεύμα», σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας.

Η κατάθλιψη είναι ένα κοινό πρόβλημα στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης (NIA) των ΗΠΑ. Ενώ οι περισσότεροι ηλικιωμένοι ενήλικες δεν έχουν κατάθλιψη, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω των υψηλότερων πιθανοτήτων να έχουν μια χρόνια πάθηση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η κατάθλιψη είναι μια περίπλοκη κατάσταση και είναι δύσκολο να πούμε ότι η κατανάλωση φρούτων από μόνη της θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. «Φαίνεται να υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα γι’ αυτή τη μελέτη», αναφέρει από την πλευρά της η Hillary Ammon, κλινική ψυχολόγος

Η Ammon τονίζει ότι η συσχέτιση δεν ισούται με την αιτιώδη συνάφεια. «Δηλαδή, το γεγονός ότι αυτή η ομάδα ατόμων έτρωγε φρούτα δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση φρούτων μείωσε την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης αργότερα στη ζωή», λέει. Παρόλα αυτά, φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση.

Πηγή: https://www.yahoo.com/lifestyle/fruit-intake-may-help-with-depression-study-finds-but-eating-it-isnt-a-mental-health-magic-bullet-145538499.html

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38810515/

Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς

GR-NON-01271

Επιπλέον σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει