Εθνικές δράσεις για τον καρκίνο – Τι προτείνουν οι ειδικοί
Συνεντεύξεις με 12 ειδικούς του χώρου της Υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας, επιστημονικών εταιρειών, ιατρών, εκπροσώπων συλλόγων ασθενών, κ.α., ανέδειξαν τις προτεραιότητες στη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο έρευνας της CMT Prooptiki η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).
Κοινός τόπος ήταν η ανάγκη ύπαρξης ενός Εθνικού Σχεδίου για τον καρκίνο, με στόχους ευθυγραμμισμένους με τους πυλώνες του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου (EBCP), δηλαδή πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση & θεραπεία και βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών & επιβιωσάντων, σαφείς δομές διακυβέρνησης, χρονοδιάγραμμα και εξασφάλιση χρηματοδότησης.
Στο κομμάτι της διακυβέρνησης, οι ειδικοί πρότειναν τη δημιουργία:
α) ενός Εθνικού Ινστιτούτου για τον καρκίνο που θα παρακολουθεί την πρόοδο των ογκολογικών ασθενών,
β) μίας Γενικής Διεύθυνσης για τον καρκίνο εντός του Υπουργείου Υγείας που θα διευκολύνει τη συνεργασία με όλους τους φορείς και
γ) κόμβων επικοινωνίας με συγκεκριμένα πρόσωπα-αναφοράς εντός του Υπουργείου Υγείας, στα οποία θα απευθύνονται όσοι φορείς ενδιαφέρονται να λάβουν πληροφορίες για εθνικές & ευρωπαϊκές ευκαιρίες χρηματοδότησης -μοντέλο που έχει εφαρμοστεί πρόσφατα και στην Πορτογαλία.
Αναφορικά με την προτεραιοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη να ενδυναμωθούν οι εκστρατείες ενημέρωσης για τον εμβολιασμό (HPV, ηπατίτιδα Β) και δράσεις αναφορικά με την πρόληψη του καρκίνου. Αναγνώρισαν ως εξαιρετικά σημαντική την εφαρμογή του πρόσφατα νομοθετημένου Μητρώου για τον Καρκίνο. Προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η αξιοποίηση των ψηφιακών εφαρμογών & της ΑΙ στο κομμάτι της διάγνωσης & θεραπείας, και η αναβάθμιση των υπηρεσιών που αφορούν την παρηγορητική φροντίδα, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των επιβιωσάντων (ιατρεία ποιότητας ζωής) και τους παιδιατρικούς καρκίνους.
Τέλος, οι συμμετέχοντες τόνισαν την αξία της συνεργασίας για την υποστήριξη της έρευνας, την ανάγκη ενδυνάμωσης του ρόλου των συλλόγων ασθενών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αλλά και των ογκολογικών νοσηλευτών & των παθολόγων, ως μία σημαντική ειδικότητα για την πρώιμη ανίχνευση και θεραπεία της νόσου, ενώ ανέδειξαν ιδιαίτερα την σημαντικότητα της συνεχούς εκπαίδευσης & ενημέρωσης του κοινού (εγγραματοσύνης υγείας) αναφορικά με την συμπτωματολογία του καρκίνου, με στόχο την ταχύτερη ανίχνευση και αντιμετώπιση της νόσου.
Η Ελληνική Πολιτεία, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ, έχει επενδύσει και προχωράει με μία σειρά μεταρρυθμίσεων όπως το πρόγραμμα έγκαιρης ανίχνευσης «Προλαμβάνω» (με τα τρία προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου), το Ψηφιακό Πρόγραμμα για τον καρκίνο, την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, την ενδυνάμωση του δικτύου τηλεϊατρικής, το πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ, την ενίσχυση των ακτινοθεραπευτικών μονάδων (όπως στο νοσοκομείο «Σωτηρία»).
Όλες αυτές οι δράσεις υπογραμμίζουν τη δέσμευση της Πολιτείας να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες ογκολογικές υπηρεσίες.
Η καταγραφή των κενών στην ογκολογική φροντίδα που διενεργεί το Υπουργείο Υγείας και η απεικόνιση των ελλείψεων ανά πυλώνα του Σχεδίου, θα μπορούν να επιτρέψουν τον στρατηγικό σχεδιασμό που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του συστήματος και θα καθοδηγεί την κατανομή των διαθέσιμων πόρων εκεί που υπάρχει ανάγκη στα πλαίσια ενός ολιστικού Πλάνου για τον καρκίνο.
Πηγή: ΕΛΛΟΚ, CMT Prooptiki
Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς
GR-NON-01271