Η ήπια βραδινή άσκηση βοηθά σε καλύτερο ύπνο
Η σωματική δραστηριότητα και άσκηση που γίνεται λίγο πριν κοιμηθούμε δεν θα διαταράξει τον ύπνο ενός ατόμου, λέει μια νέα μελέτη. Γνωρίζουμε ότι η έντονη άσκηση συνήθως αποθαρρύνεται καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου, καθώς μπορεί να τον διαταράξει αυξάνοντας τη θερμοκρασία του σώματος και τον καρδιακό ρυθμό.
Ωστόσο, υπάρχουν ασκήσεις που αντίθετα μπορεί να βοηθήσουν ώστε κάποιος να κοιμηθεί καλύτερα.
Οι σύντομες ασκήσεις αντίστασης σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν τον ύπνο ενός ατόμου, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “BMJ Open Sport & Exercise Medicine”.
Απλά, τρίλεπτα «διαλείμματα δραστηριότητας» που περιλαμβάνουν στατικές ασκήσεις προσθέτουν σχεδόν επιπλέον μισή ώρα στον ύπνο ενός ατόμου. Όπως έδειξε η έρευνα, οι στατικές αυτές ασκήσεις πρέπει να γίνονται κάθε μισή ώρα για τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο.
«Αυτά τα αποτελέσματα προσθέτουν σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδεικνύουν ότι η βραδινή άσκηση δεν διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου, παρά τις τρέχουσες συστάσεις για το αντίθετο», κατέληξε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Jennifer Gale.
Τι έδειξε η έρευνα
Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 30 άτομα ηλικίας 18 έως 40 ετών, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι έχουν συνήθως περισσότερες από πέντε ώρες καθιστικής ζωής στη δουλειά και ακόμη δύο ώρες το βράδυ.
Καθένας από τους συμμετέχοντες ολοκλήρωσε δύο διαφορετικά προγράμματα για έξι ημέρες. Στο πρώτο πρόγραμμα, παρέμειναν καθισμένοι τις τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο. Στο άλλο, έκαναν 3 λεπτά άσκηση αντίστασης κάθε μισή ώρα. Τα αποτελέσματα έδειξα ότι τα τρίλεπτα «διαλείμματα δραστηριότητας» οδήγησαν σε επιπλέον 27 λεπτά ύπνου, κατά μέσο όρο.
«Η τακτική διακοπή του παρατεταμένου καθίσματος με σύντομες περιόδους ήπιων ασκήσεων είναι μια πολλά υποσχόμενη παρέμβαση που μπορεί να βελτιώσει την καρδιομεταβολική υγεία μέσω πολλαπλών μηχανισμών», ανέφεραν οι ερευνητές. Σημειώνουν ότι αυτές οι σύντομες ασκήσεις με αντίσταση θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον ύπνο ενισχύοντας ήπια τον μεταβολισμό και μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Αλλαγές στις συστάσεις
Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες εργασίες που υποδηλώνουν ότι οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για τον ύπνο, οι οποίες αποθαρρύνουν τη βραδινή άσκηση πριν από τον ύπνο, ίσως πρέπει να αναθεωρηθούν.
Καθώς τα διαλείμματα δραστηριότητας πραγματοποιήθηκαν σε ένα ιδιαίτερα ελεγχόμενο περιβάλλον, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει πώς τα διαλείμματα που πραγματοποιούνται στην πραγματική ζωή επηρεάζουν τον ύπνο των ανθρώπων.
Αν οι άνθρωποι ήθελαν να ενσωματώσουν τα διαλείμματα δραστηριότητας στη δική τους βραδινή ρουτίνα, θα μπορούσαν πιθανώς να έχουν το ίδιο όφελος από άλλους τύπους άσκησης. Για παράδειγμα, βαδίζοντας επί τόπου, ανεβοκατεβαίνοντας σκάλες ή ακόμη και χορεύοντας στο σαλόνι.
Το κλειδί είναι να διακόπτετε συχνά το βραδινό καθισιό, με λίγη κίνηση ολόκληρου του σώματος σε τακτά χρονικά διαστήματα.
https://bmjopensem.bmj.com/content/10/3/e001774
Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς
GR-NON-01271