Σε υψηλά επίπεδα η επιδημία νοροϊού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Έξαρση εμφανίζει η επιδημία νοροϊού που αποτελεί τη συχνότερη αιτία εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας, σε ΗΠΑ αλλά και πολλές χώρες της Ευρώπης, με τους επιστήμονες να σημαίνουν συναγερμό για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται από όλους ώστε να αποφύγουν τη νόσηση.
Ειδικότερα τονίζουν ότι, ο χρόνος επώασης του νοροϊού είναι από 24 έως και 48 ώρες με τα συμπτώματα να εμφανίζονται αιφνιδίως και να διαρκούν 1 με 3 ημέρες. Ένα μικρό ποσοστό των ασθενών θα χρειαστούν ιατρική παρακολούθηση (π.χ. εισαγωγή σε νοσοκομείο). Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο, αγγίζοντας επιφάνειες ή αντικείμενα που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια αγγίζοντας το στόμα.
Ο νοροϊός, που συχνά αποκαλείται και «νόσος του χειμερινού εμετού», προκαλεί γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό, διάρροια και κοιλιακές κράμπες. Εξαπλώνεται γρήγορα σε χώρους όπου ζουν πολλοί άνθρωποι μαζί, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται σπίτια και σχολεία, και τα κρούσματα τείνουν να αυξάνονται αυτήν την εποχή του χρόνου. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αναφέρονται περίπου 2.500 επιδημίες νοροϊού κάθε χρόνο, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου.
«Φέτος, ο αριθμός των αναφερόμενων επιδημιών νοροϊού έχει ξεπεράσει τα επίπεδα που είδαμε πρόσφατα και τα χρόνια πριν την πανδημία», δήλωσε εκπρόσωπος του CDC στο TODAY.com.
Πρόκειται για έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό που εξαπλώνεται μέσω ιικών σωματιδίων που περιέχονται σε κόπρανα και εμετό. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να μολύνουν τρόφιμα, νερό και επιφάνειες (όπως σε κουζίνα ή μπάνιο), που στη συνέχεια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Παρόλο που τα άτομα με νοροϊό είναι πιο μεταδοτικά όταν έχουν συμπτώματα (ειδικά εμετό), μπορούν να συνεχίσουν να μεταδίδουν τον ιό για δύο εβδομάδες ή και περισσότερο.
«Το απολυμαντικό χεριών δεν είναι τόσο αποτελεσματικό κατά του νοροϊού όσο σε άλλους παθογόνους οργανισμούς λόγω της σκληρής εξωτερικής δομής του ιού», εξηγεί ο Δρ. William Schaffner, καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt.
Άλλοι ιοί έχουν ένα εξωτερικό στρώμα λίπους που λέγεται φάκελος, το οποίο διασπάται ευκολότερα από τα απολυμαντικά χεριών με βάση το αλκοόλ.
Ο νοροϊός, από την άλλη είναι καλυμμένος με ένα σκληρό, πρωτεϊνικό κέλυφος που ονομάζεται καψίδιο, κάτι που τον καθιστά ανθεκτικό στα απολυμαντικά χεριών με βάση το αλκοόλ.
Επειδή το απολυμαντικό χεριών δεν είναι τόσο αποτελεσματικό κατά του νοροϊού, είναι απαραίτητο το σωστό πλύσιμο των χεριών. Σύμφωνα με τα CDC, αυτό σημαίνει:
- Πλένετε τα χέρια με σαπούνι και νερό.
- Πλένετε τα χέρια για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
- Πλένετε τα χέρια συχνά.
Είναι σημαντικό το σωστό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας, πριν τη λήψη φαρμάκων ή τη χορήγηση τους σε άλλους, καθώς και πριν από το φαγητό, την προετοιμασία ή τη διαχείριση τροφίμων. Η σωστή διαχείριση τροφίμων και ο άμεσος καθαρισμός των μπάνιων μετά από επεισόδια διάρροιας μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης του νοροϊού.
Συστήνεται όποιος είναι άρρωστος να αποφεύγει την κουζίνα ή οποιοδήποτε φαγητό μοιράζεται το νοικοκυριό μέχρι να είναι χωρίς συμπτώματα για τουλάχιστον 48 ώρες.
Πηγή: https://www.today.com/health/disease/norovirus-2025-rcna185976?os=httpwww.google.com&ref=app
Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς
GR-NON-01441