Συζήτηση στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τη συμβολή της άθλησης στην υγεία

20/02/2025

Η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει από 25% ως 30% τον κίνδυνο θανάτου και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής, ήταν το γενικό συμπέρασμα όλων των ειδικών επιστημόνων που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε πριν μερικές μέρες με θέμα «Άθληση και καρδιά». Οι επιστήμονες, έθεσαν παράλληλα ως σημαντική παράμετρο, τον προ-ελεγκτικό προ-αθλητικό έλεγχο.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την διαβεβαίωση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, αρμόδιου για τον Αθλητισμό, Γιάννη Βρούτση, ότι «αυτές οι επιστημονικές καταγραφές θα πάνε σε όλο το οικοσύστημα του αθλητισμού». Ο κ. Βρούτσης, δεσμεύτηκε δε, ότι «από εδώ και πέρα θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι, θα συντονιστούμε, κράτος, ειδικοί επιστήμονες, τοπική αυτοδιοίκηση, για την ανάδειξη και προώθηση της κουλτούρας της σωματικής άσκησης και μετά θα μετρήσουμε τα αποτελέσματα για να δούμε πόσο τα καταφέραμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όπως  ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, περί τα μέσα Μαρτίου «θα γίνουν τα εγκαίνια του πιο σύγχρονου εργοδυναμικού εργαστηρίου που θα λειτουργεί μέσα στο ΟΑΚΑ, το οποίο είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη στον αθλητισμό» ενώ προανήγγειλε ότι «επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία θα είναι η κωδικοποίηση της αθλητικής νομοθεσίας, μετά από 26 χρόνια, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των αντιφάσεων και των γκρίζων ζωνών που υπάρχουν».

Οι εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί επιστήμονες εστίασαν τις εισηγήσεις τους στα οφέλη της σωματικής άσκησης, η οποία όπως τόνισαν αφορά όλη την κοινωνία, καθώς βοηθά ποικιλοτρόπως ιδιαίτερα την καρδιά, αλλά και στην ανάγκη προαθλητικού ελέγχου για την αποφυγή οποιασδήποτε ανεπιθύμητης επιπλοκής.

Ο κ. Δημοσθένης Παναγιωτάκος, καθηγητής Βιοστατιστικής – Επιδημιολογίας της Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος έχει ασχοληθεί με πάνω από 1.000 στατιστικές μελέτες, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει από 25% ως 30% τον κίνδυνο θανάτου, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής ενώ 15 λεπτά καθημερινής άσκησης μπορεί να το αυξήσουν μέχρι 10 χρόνια.

Όπως είπε, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα δεν του αρέσει να γυμνάζεται, κυρίως λόγω έλλειψης δημόσιων χώρων άθλησης, ενώ το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη του μαθήματος φυσικής αγωγής στα σχολεία.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε επί 20 χρόνια σε 3.000 άτομα στην Αττική, το 47% δεν ασκείται καθόλου, το 23% έχει σωματική δραστηριότητα μετά από παρότρυνση γιατρού.

Ο κ. Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΑ «Ιπποκράτειο», σημείωσε ότι «ο αιφνίδιος θάνατος είναι ένα πολύ σπάνιο αλλά τραγικό φαινόμενο», και έδωσε έμφαση στον προαθλητικό έλεγχο και στον γενετικό έλεγχο, τονίζοντας ότι «η πολιτεία πρέπει να δώσει ενθάρρυνση, ώστε να πραγματοποιούνται γενετικοί έλεγχοι – κάτι που είναι πολύ σημαντικό».

Ο κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας, καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, μετέφερε την ευρωπαϊκή του εμπειρία, ενώ σημείωσε ότι τέσσερις στους δέκα θανάτους στην Ευρώπη οφείλονται στην καρδιά. Έμφαση έδωσε στην ανάγκη να υπάρχουν παντού στους οργανωμένους αθλητικούς χώρους απινιδωτές και σύνδεσή τους με όσους εμπλέκονται στον αθλητισμό και έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση τους.

Πηγή: Βουλή, https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikes-Epitropes/Synedriaseis?met_id=2459bc04-c5c6-463f-8c5e-b284013ade44

Επιμέλεια: Γιώργος Σακκάς

GR-NON-01466

Επιπλέον σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει