Απαγορευτικό στην ασπαρτάμη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Υποψία ότι πρόκειται για καρκινογόνα ουσία

05/07/2023

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε πριν μερικές ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς αναφέρει ότι η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, είναι πιθανώς καρκινογόνα ουσία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ΠΟΥ αναμένεται να ανακοινώσει εντός του Ιουλίου, ότι η ασπαρτάμη, η οποία χρησιμοποιείται σε προϊόντα από αναψυκτικά διαίτης μέχρι τσίχλες χωρίς ζάχαρη και ποτά, θα καταχωρηθεί ως «πιθανή καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο» για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC).

Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός, ότι πολλοί άνθρωποι έχουν στραφεί σε εναλλακτικές μορφές γλυκαντικών, σε μία προσπάθειά τους να αποφύγουν τη ζάχαρη και να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η απόφαση της IARC, που οριστικοποιήθηκε νωρίτερα αυτόν το μήνα ύστερα από μια συνάντηση των εμπειρογνωμόνων της ομάδας, έχει σκοπό να αξιολογήσει εάν κάτι είναι πιθανός κίνδυνος ή όχι, με βάση όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία.

Ωστόσο, δεν λαμβάνει υπόψη πόση ποσότητα από ένα προϊόν μπορεί να καταναλώσει ένα άτομο με ασφάλεια, αναφέρει το πρακτορείο.

Η εν λόγω ενημέρωση έρχεται από μια ξεχωριστή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα πρόσθετα τροφίμων, την Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA).

Exclusive: WHO’s cancer research agency to say aspartame sweetener a possible carcinogen -sources | Reuters

Πηγή: ΠΟΥ

Επιμέλεια Νατάσσα Σπαγαδώρου

GR-NON-00922

Επιπλέον σχετικό περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει